Kenali Bali

Bali Airport

Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai Bali, juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Denpasar, terletak di selatan Bali, 13 km ke selatan Denpasar. Ia merupakan lapangan terbang antarabangsa ketiga paling sibuk di Indonesia.

Terminal Dalam Negeri terletak di bangunan lama, manakala Terminal International terletak di terminal yang berbentuk L. Lapangan terbang itu mempunyai 17 pintu: 3 dalam Terminal Dalam Negeri, dan 14 di Terminal Antarabangsa. Terminal Dalam Negeri mempunyai 35 kaunter daftar masuk, dan 2 karusel bagasi.

pengangkutan di lapangan terbang Ngurah Rai: -

Kaunter teksi rasmi terletak di luar balai ketibaan (ketibaan keluar belok kanan). Beritahu atendan ke mana destinasi anda. Jumlah tambang adalah seperti di bawah.

Teksi dari Lapangan Terbang Bali Ngurah Rai ke destinasi:
Batubulan - 105,000 rupiah
Bukit (Ayana) - 95,000 rupiah
Bukit (Pecatu) - 115,000 rupiah
Bukit (Uluwatu) - 135,000 rupiah
Candidasa - 335,000 rupiah
Canggu - 135,000 rupiah
Denpasar - 70,000-90,000 rupiah
Dyana Pura/Abimanyu - 65,000 rupiah
Jimbaran (Intercon) - 60,000 rupiah
Jimbaran (Four Seasons) - 75,000 rupiah
Kuta (Penemuan) - 45,000 rupiah
Pusat Kuta (Melasti dan lain-lain) - 50,000 rupiah
Legian (Jl Padma) - 55,000 rupiah
Nusa Dua - 95,000 rupiah
Nusa Dua (Nikko) - 110,000 rupiah
Oberoi / Kerobokan - 70,000 rupiah
Padang Bai - 315,000 rupiah
Sandakan Sabah - 95,000 rupiah
Seminyak (Jl Double Six) - 60,000 rupiah
Tanah Lot - 190,000 rupiah
Tanjung Benoa - 105,000 rupiah
Ubud - 195,000 rupiah
Umalas - 85,000 rupiah

Nota: Harga di atas mungkin berubah tetapi ianya boleh dijadikan sebagai panduan asas untuk anda membeli tiket teksi.

Pengenalan

Bali adalah sebuah pulau di Indonesia terletak di hujung barat Kepulauan Sunda Kecil, terletak antara pulau Jawa di sebelah barat dan Lombok ke timur. Ini adalah salah satu daripada 33 wilayah dengan ibukota wilayah di Seremban ke arah selatan pulau itu.

Dengan penduduk dicatat sebagai 3.891.000 pada tahun 2010, [2] pulau adalah rumah bagi sebahagian besar dari minoriti kecil Hindu Indonesia. Dalam bancian tahun 2000 sekitar 92,29% dari penduduk Bali menganut agama Hindu Bali sementara sebahagian besar sisanya mengikuti Islam.

Itu juga merupakan destinasi pelancongan yang terbesar di negara ini dan terkenal kerana seni yang sangat maju, termasuk tari tradisional dan moden, patung, lukisan, kulit, Metalworking, dan muzik. Bali, walaupun syurga pelancongan selama puluhan tahun, telah melihat lonjakan jumlah pelancong dalam beberapa tahun terakhir.

Sejarah

Bali dihuni oleh sekitar 2000 SM oleh orang Austronesia yang berhijrah berasal dari Taiwan melalui Maritim Asia Tenggara [3] budaya. Dan bahasa, orang Bali dengan demikian erat kaitannya dengan orang-orang di kepulauan Indonesia, Filipina, dan Oceania. [4] alat Batu berasal dari masa ini telah ditemui di dekat desa Cekik di barat pulau. [5]

Di Bali kuno, sembilan sekte Hindu ada, iaitu Pasupata, Bhairawa, Siva Shidanta, Waisnawa, Bodha, Brahma, Resi, Sora dan Ganapatya. Setiap sekte dihormati dewa tertentu sebagai Ketuhanan peribadi. [6]

budaya Bali sangat dipengaruhi oleh India dan China, dan khususnya budaya Hindu, bermula sekitar abad ke-1 Masihi. Nama Bali Dwipa ("pulau Bali") telah dijumpai dari berbagai prasasti, termasuk tiang inskripsi Blanjong yang ditulis oleh Sri Kesari Warmadewa pada tahun 914 AD dan menyebutkan "Walidwipa". Ia selama ini saat itu kompleks sistem pengairan subak dibangunkan untuk menanam padi. Beberapa tradisi keagamaan dan budaya masih ada saat ini dapat ditelusuri kembali ke tempoh ini. The Hindu Majapahit Empire (1293-1520 M) di Jawa Timur mendirikan sebuah tanah jajahan di Bali 1343. Ketika empayar menurun, ada eksodus intelektual, seniman, imam, dan musisi dari Jawa ke Bali pada abad 15.

Hubungi Eropah pertama dengan Bali dianggarkan telah dibuat pada 1585 ketika sebuah kapal karam Portugis dari Bukit Peninsula dan meninggalkan beberapa orang Portugis dalam perkhidmatan Dewa Agung. [7] Tahun 1597 peneroka Belanda Cornelis de Houtman tiba di Bali dan , dengan pembentukan Syarikat India Timur Belanda pada tahun 1602, panggung ditubuhkan untuk kawalan kolonial dua setengah abad kemudian, ketika Belanda kawalan diperluas di seluruh Indonesia sepanjang paruh kedua abad kesembilan belas (lihat Hindia Belanda).

kawalan politik dan ekonomi Belanda atas Bali bermula pada tahun 1840-an di pantai utara pulau itu, ketika Belanda mengadu pelbagai alam Bali tidak percaya terhadap satu sama lain Pada akhir 1890-an,. perjuangan antara kerajaan Bali di selatan pulau dieksploitasi oleh Belanda untuk meningkatkan kawalan mereka.

Belanda dipasang serangan angkatan laut dan tanah besar di kawasan Kuala Lumpur pada tahun 1906 dan bertemu dengan ribuan anggota keluarga kerajaan dan pengikut mereka yang berperang melawan pasukan Belanda yang unggul dalam serangan bunuh diri Puputan defensif daripada menghadapi penghinaan menyerah. Walaupun tuntutan Belanda untuk menyerah, yang 1,000 dijangka Bali berbaris sampai mati mereka melawan penjajah. 

Dalam campur tangan Belanda di Bali (1908), pembunuhan beramai-ramai serupa terjadi dalam menghadapi serangan Belanda di Klungkung. Setelah itu gabenor Belanda mempunyai kawalan pentadbiran terhadap pulau itu, tapi kawalan tempatan atas agama dan budaya umumnya tetap utuh. kerajaan Belanda atas Bali datang kemudian dan tidak pernah sebagai mapan seperti di bahagian lain Indonesia seperti Jawa dan Maluku.

Pada 1930, ahli antropologi Margaret Mead dan Gregory Bateson, dan seniman Miguel Covarrubias dan Walter Spies, dan musikolog Colin McPhee mencipta citra barat Bali sebagai "tanah yang tersihir dari aesthetes damai dengan diri mereka sendiri dan alam", dan pelancongan barat pertama kali dikembangkan pada pulau.